79

‘Offer rechten Afghaanse vrouwen niet op voor vrede met Taliban’

Human Rights Watch: 'Afghaanse vrouwen  vrezen hoge prijs voor vrede'... EU bevriest financiële hulp aan Afghanistan

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft Afghanistan en zijn Westerse bondgenoten opgeroepen vrouwenrechten niet op te offeren voor vrede met de Taliban. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

HRW publiceert dinsdag een rapport over de situatie van vrouwen in Afghanistan, zo schrijft de Volkskrant. Een week voor een internationale conferentie in Kabul over de toekomst van het Centraal-Aziatische land schrijft de mensenrechtenorganisatie:

Afghaanse vrouwen willen een einde aan het conflict met de Taliban. Maar terwijl onderhandelingen met de Taliban dichterbij komen, vrezen veel vrouwen dat zij een hoge prijs moeten betalen voor vrede.

In 2001 kwam er na vijf jaar een einde aan het schrikbewind van de Taliban, na een invasie van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. In grote delen van het land hebben de extremisten het echter nog voor het zeggen. Hier mogen meisjes niet naar school en vrouwen niet buitenshuis werken onder dreiging van geweld of de dood, aldus de Volkskrant.

EU bevriest financiële hulp aan Afghanistan
De Volkskrant meldt intussen dat de Europese Unie een hulppakket voor Afghanistan ter waarde van 600 miljoen euro voor onbepaalde tijd opschort. Vygaudas Usackas, de speciale EU-gezant voor Afghanistan, heeft dat dinsdag bekendgemaakt in de Afghaanse hoofdstad Kabul:

 ‘De EU heeft de beslissing over het driejarige hulppakket met opzet verplaatst van mei naar september, zodat we eerst kunnen zien wat de Afghaanse prioriteiten zijn en hoe ons programma past bij die prioriteiten’, aldus de Litouwse diplomaat Usackas.

Westerse diplomaten en non-gouvernementele organisaties bekritiseren de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai, onder meer wegens het gebrek aan daadkracht in de strijd tegen corruptie.

Foto: Bijeenkomst op Internationale Vrouwendag in Dai Kundi (Afghanistan). Flickr CC: IsafMedia

Geef een reactie

Laatste reacties (79)