57

Officieel: Dijsselbloem voorzitter eurogroep

Alleen Franse minister Moscovici lag dwars bij de benoeming ... Dijsselbloem gaat functie combineren met die van minister van Financiën van Nederland

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem is vanavond officieel als voorzitter van de eurogroep gekozen. Dijsselbloem was tot nu toe de enige kandidaat. Het was lange tijd onduidelijk of Dijsselbloem de aftredende Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep wilde opvolgen. Er werd wel gezinspeeld op zijn kandidatuur, maar een bevestiging bleef tot vrijdag uit.

In Europa zijn vorige week nieuwe afspraken gemaakt over het voorzitterschap. De voorzitter wordt niet meer enkel gekozen op basis van een consensus, maar gegadigden moeten zich ook kandideren, voordat er wordt gestemd.

Alleen de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici, lag dwars bij de benoeming van Dijsselbloem. Hij wil graag een duidelijkere visie van onze minister van Financiën op de eurozone. Volgens Moscovici is het niet helemaal duidelijk wat Nederland nu precies wil: “Hoe kan de Eurozone in zijn huidige vorm behouden blijven, hoe kunnen we de vooruitzichten op economische groei verbeteren, hoe kunnen we de bankenunie verder ontwikkelen?”

De eurogroep bestaat uit alle ministers van Financiën van de zeventien landen die de euro hebben ingevoerd. De Luxemburgse Jean-Claude Juncker was vanaf 2005 voorzitter, maar dit jaar zou er een wisseling plaatsvinden.

De Nederlandse minister werd vooral door Duitsland gezien als een uitstekende kandidaat. Verder moet de nieuwe voorzitter uit een financieel stabiele eurostaat moeten komen. Nederland voldoet aan die eis. Dijsselbloem staat voor een lastige taak, hij krijgt een centrale rol in het oplossen van de crisis.

Niet iedereen is even blij met de benoeming. Hoewel Wilders aangegeven heeft zich in 2013 weer te gaan focussen op de islam en het ‘Marokkanenprobleem’ kon hij het niet nalaten om via Twitter zijn irritatie te ventileren:

Voormalig ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet reageerde verzucht op de tweet. Hij typeert de uitlating van de PVV-leider als een gebrek aan niveau.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)