60

Officieren krijgsmacht openen aanval op minister Hennis

Officieren breken met de ongeschreven regel zich niet over beleid minister uit te spreken ...  Update: defensie verwerpt kritiek

Officieren van de krijgsmacht waarschuwen Minister Hennis-Plasschaert van Defensie. Zij moet op Prinsjesdag laten zien wat haar ambities zijn voor Defensie en ‘dat moet meer dan louter boekhouden zijn’, schrijft generaal-majoor b.d. Harm de Jonge maandag in een opiniestuk in Trouw. De wijze waarop de minister bezuinigingen invult vindt hij niet van een visie getuigen.

De Jonge is bestuurslid van de Gezamenlijke Officierenverenigingen (GOV/MHB). Zijn opiniestuk in Trouw is een opvallende breuk met de ongeschreven wet dat militairen zich niet over het defensiebeleid uitspreken. Onder officieren geldt het adagium dat ‘de politiek bepaalt en de militairen uitvoeren’, schrijft Trouw dan ook.

Defensie moet in totaal 1,33 miljard euro bezuinigen. De minister laat onder meer een marineschip afbestellen dat al in aanbouw is en schrapt een bataljon van de landmacht. De Jonge hierover:

Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld zonder je al te veel af te vragen in hoeverre je nu nog de gewenste samenhang in de krijgsmacht overeind kan houden.

Minister Hennis moet haar personeel volgens De Jonge “vertellen waar zij nu eigenlijk naar toe wil”. Alleen als de minister perspectief biedt “gelooft het defensiepersoneel weer in de politieke leiding en is het misschien bereid om bij Defensie werkzaam te blijven.”

De officieren zijn niet de enigen die zich openlijk tegen de minister hebben gekeerd. Vorige week verklaarde de grootste militaire vakbond VBM al dat minister Hennis van defensie “een sterfhuis” maakt, aldus Trouw. Het ministerie van Defensie verwerpt de kritiek.

Foto-cc: EU Naval Force Media and Public Information Office

Geef een reactie

Laatste reacties (60)