23

Oh ironie: Nashville-verklaring blijkt goed voor homo-emancipatie

De Nashville-verklaring, het anti-homo-manifest dat onder meer werd ondertekend door SGP-leider Kees van der Staaij, heeft het tegenovergestelde bereikt van wat de opstellers ervan beoogden. Dat schrijft dagblad Trouw.

In orthodox-protestantse kringen in Nederland wordt sinds de Nashville-verklaring meer gesproken over LHBT’ers. Ook neemt de tolerantie voor homoseksuelen toe, verklaren verscheidene christelijke homo’s. Zo zegt John Lapré, die enkele jaren geleden zijn baan, huis en vrienden verloor toen hij uit de kast kwam:

Door de Nashville-verklaring begonnen mensen zich uit te spreken. Ze zeiden tegen me: wat je er ook van vindt, zo’n keiharde verklaring deugt echt niet, want daarmee beschadig je mensen. Dat hoorde je voorheen in die kringen nooit. Ik ben heel veel benaderd uit reformatorische hoek om advies. Ik word gevraagd om in kerken te komen spreken.

De organisatie Hart van homo’s, die pleit voor meer begrip voor homoseksuele jongeren in orthodoxe gemeenschappen, ontving na de verschijning van de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring meer giften dan ooit.

Zelfs het Reformatorisch Dagblad, waarin deze week nog werd gewaarschuwd voor de gevaren van Netflix, is aan het schuiven. Op de opiniepagina’s verschijnen veel stukken over homoseksualiteit en de krant plaatste eerder dit jaar een artikel waarin transgenders aan het woord kwamen.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)