44

Oh la la… Franse keuken niet langer beste van de wereld

Dit valt Franse chef-koks zwaar op de maag: Frankrijk niet langer in de top tien van beste restaurants 

Franse koks zitten er goed mee in hun maag. Decennialang heersten ze over de wereld met hun haute cuisine. De Franse keuken staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het land sleepte talloze Michelin sterren in de wacht. Maar sinds maandag horen de Franse cuisiniers niet meer bij de besten van de wereld.


In de top vijftig beste restaurants ter wereld, haalden ze niet de top tien. Dat is trouwens niet eens de eerste keer, maar al de derde keer dat ze niet bij de beste chef-koks eindigen.

Het hoogste eindigde het Franse restaurant Mirazur uit de Cote d’Azur, op de elfde plaats. Het beste restaurant kwam uit Spanje, El Celler de Can Roca uit Gerona.

Slechte verliezers
De uitslag is de Fransen, bekend om hun chauvinisme en trots op hun eigen keuken, natuurlijk in het verkeerde keelgat geschoten. En de Fransen zouden de Fransen niet zijn als ze er niets van zouden zeggen. Ze mogen dan goed kunnen koken, het zijn ook slechte verliezers. Ze hebben er hun buik vol van en beschuldigen nu de jury van de top vijftig dat de resultaten niet eerlijk tot stand zijn gekomen.

Maar Frankrijk is niet de enige. Chef-koks uit allerlei landen sluiten zich aan bij een online petitie uit onvrede met de werkwijze van de jury. De opstellers van de petitie, die tot  ‘occupy50best’ gedoopt, vinden dat de jury niet objectief is en dat de resultaten via vriendjespolitiek tot stand zijn gekomen.

Het zal waarschijnlijk niemand verbazen dat de petitie door voornamelijk Frans georiënteerde restaurantliefhebbers is gestart. En dat de grootste hoeveelheid handtekeningen van de petitie afkomstig zijn van, oui oui, de Fransen. Naturellement!

Echt te klagen hebben de Fransen trouwens ook weer niet. Ze eindigden met vijf restaurants in de top vijftig.

Bekijk hier de volledige lijst.

CC foto: Adam

Geef een reactie

Laatste reacties (44)