6

Oh nee! Daar gaat de stamppot

Banaan verdrijft mogelijk aardappel als belangrijkste voedingsbron

Wereldwijd verandert ons klimaat. Als gevolg daarvan wordt de banaanfamilie een steeds belangrijkere bron van voeding, schrijft dagblad Trouw woensdag. De vrucht wordt zelfs zo belangrijk dat deze mogelijk in de toekomst de aardappel zou kunnen vervangen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Wetenschappers onderzochten in opdracht van de voedselveiligheidscommissie van VN-landbouworganisatie FAO wat de klimaatverandering voor een effect kan hebben op 22 van ’s werelds belangrijkste landbouwgrondstoffen. De conclusie is tamelijk schokkend: De wetenschappers verwachten dat in veel ontwikkelingslanden de drie grootste gewassen zullen afnemen. Minder maïs, tarwe en rijst dus. De aardappel die het best onder koude omstandigheden groeit, kan ook lijden door de klimaatomstandigheden. 

Maar niet gevreesd! Trouw schrijft dat hierdoor ruimte ontstaat voor het kweken van bepaalde rassen van bananen.

Philip Tornton, één van de onderzoekers, verklaart aan de BBC:
“Het is niet per se dé oplossing, maar voor kleine boeren kan het in de toekomst een goede optie zijn.” 

Bruce Campbell van de Climate Change, Agriculture and Food Security research group, maakt zich niet al te druk. Eetgewoonten zijn volgens hem aan verandering onderhevig:

Twee decennia geleden at bijna niemand rijst in bepaalde delen van Afrika, nu eet iedereen het. En dat kwam omdat het makkelijker te verkrijgen en te bereiden was. Dat soort veranderingen zullen in de toekomst ook weer voorkomen.

Trouw: Bananen kunnen in de toekomst aardappelen vervangen 

cc-foto: Un Women Asia and Pacific 

Geef een reactie

Laatste reacties (6)