13

Oh nee! Klimaatverandering bedreigt Belgische biertjes

Het is te warm om bier in de openlucht te laten fermenteren en koelen ... Bierbrouw-seizoen wordt daardoor steeds korter

Klimaatverandering heeft ontzettend veel vervelende gevolgen, maar deze hadden ook wij niet aan zien komen. Belgische brouwers luiden de noodklok omdat ze vrezen dat de gevolgen van klimaatverandering – de opwarming van de Aarde – desastreuze gevolgen zullen hebben voor hun bier. Afgelopen oktober is de temperatuur ’s nachts namelijk warmer geweest dan gewoonlijk, waardoor de biertjes van Cantillon in Brussel niet in de openlucht konden koelen na het fermenteren.

Jean Van Roy:

“We hebben drie  van vandaag weg kunnen gieten, omdat de temperatuur ’s nachts op dit moment tussen de 10 en de 15 graden Celsius is, wat veel te warm is.”

Het gaat om het biertje Lambic, dat ook de basis vormt voor de kersenbier Kriek. Lambic fermenteert spontaan in houten vaten en moet – volgens de traditie – in de openlucht koelen. Dat gaat nu dus niet.

“Idealiter moet het koelen tussen de -3 graden en 8 graden Celsius. Maar de klimaatverandering was de afgelopen twintig jaar wel te merken. Mijn grootvader brouwde vijftig jaar geleden van midden oktober tot midden mei – maar dat heb ik in heel mijn leven nooit gedaan, en ik ga mijn vijftiende brouwseizoen in.

We kunnen nu maar vijf maanden brouwen, waardoor onze productie gelimiteerd is. Als we een week verliezen kunnen we wel overleven, maar drie weken of meer zou een stuk ingewikkelder worden.”

The Guardian: Climate change blamed for putting Belgium beer business at risk 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)