Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oh Oh Den Haag: Kee en Van Jole fileren Veiligheid & Justitie

  •  
25-05-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
In het radioprogramma Oh Oh Den Haag van De Nieuws BV gaan Francisco van Jole (Joop) en Peter Kee (Pauw) weer met elkaar in discussie, dit keer over het oordeel van de commissie-Oosting inzake het verdwenen bonnetje in de Teeven-deal, over de opkomst van DENK met Sylvana Simons en over minister Plasterk die op twitter zijn onvrede uitsprak over de talkshowloze zomer van de NPO.
Als het gaat om de bonnetjesaffaire op het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J), verwacht Kee vooral dat er vraagtekens zullen worden geplaatst bij het functioneren van het ministerie. Volgens Van Jole lijkt het hele gebeuren rond het laten verdwijnen van het bonnetje rechtstreeks afkomstig te zijn uit de oude Italiaanse tv-serie Octopus over de strijd tegen de maffia.
"Dit is toch eigenlijk onvoorstelbaar. We hebben het over een van de belangrijkste ministeries van Nederland, dat gaat over de rechtsstaat. Een bekende uitspraak van Rutte is “De overheid is geen geluksmachine”, maar een geluksmachine zouden ze nooit aan de praat krijgen, die zou onmiddellijk vastlopen."
Van Jole merkt gekscherend op dat men op bij V&J niet eens in staat is een doofpot te creëren.
"Dit zijn de mensen die de criminaliteit moeten bestrijden, dit zijn de mensen die de rechtsstaat moeten handhaven, die zijn niet in staat om zoiets simpels als een complot toe te dekken."
Ook haalt hij uit naar regeringspartij VVD die voortdurend claimt wel te weten hoe ze de overheid goed moeten laten functioneren.
"Dit zijn de mensen van “hard optreden”, de “crimefighters” die zouden het wel eens even laten zien, maar die bakken er echt helemaal niks van. Dat is de conclusie die getrokken moet worden, dat deze mensen en deze manier van denken niet werkt."
Als oplossing zijn Kee en Van Jole het er beide over eens dat het ministerie drastisch kleiner moet worden. Peter Kee:
"Ik denk dat het splitsen van het ministerie wel bijna onafwendbaar gaat worden in een volgend kabinet en verder gaat het gewoon om professionaliteit van mensen die daar werken en dat blijkt aan alle kanten te rammelen."
Die mening deelt Van Jole, die vindt dat het zoekgemaakte bonnetje slechts een symptoom is van een veel groter probleem:
"Over het bonnetje praten is een beetje als praten over de lekke band van een auto die net total loss is gereden."
DENK Het is Peter Kee opgevallen dat de sfeer rondom de oprichters van DENK, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, de laatste dagen is veranderd op het Binnenhof. Waar eerst nog met enig dedain over de twee oud-PvdA’ers werd gesproken, krijgen ze nu het nodige respect. Dat heeft volgens Kee alles te maken met het feit dat ze een punt hebben weten te maken met iets dat leeft in de maatschappij:
"Ze hebben een discussie losgemaakt in de samenleving waar het journaal mee opent en waar Asscher op moet reageren, dus er is iets aan de hand. En Sylvana, de keuze voor Sylvana en de publiciteit die ze daarmee hebben losgemaakt, dat wordt door alle strategen en ook Kamerleden die strategisch denken, bijzonder gewaardeerd. Ze hebben zichzelf echt op de kaart gezet. Niemand doet meer geringschattend over DENK, iedereen gaat er vanuit dat ze wel twee zetels halen de komende verkiezingen."
Kee denkt niet dat de andere partijen zich erg veel zorgen maken over de opkomst van DENK. Volgens hem vinden de politici op de uiterst rechterflank, zoals de PVV en Bontes, dat DENK het strategisch prima heeft aangepakt, maar dat hun boodschap ridicuul is. Ook meent hij dat partijen als VVD en CDA weinig op hebben met de boodschap van DENK. Partijen op links zouden van mening zijn dat DENK een prima punt heeft weten te maken.
Volgens Van Jole is het ontkennen en wegkijken van het racismeprobleem bij de rechtse partijen verontrustend.
"Er speelt iets in de samenleving en zij doen of er niks aan de hand is. We hebben een premier die op het moment dat ik praat over racisme zegt: “Daar kan ik niks aan doen.” Hij toont zich willoos. De zwartepietdiscussie hebben we nu al een paar jaar in Nederland, dat is een vrij heftige discussie, de politiek heeft geweigerd daar aan mee te doen, afgezien van Asscher die daar op een gegeven moment in is gestapt. Mensen hebben gedaan alsof het niet bestond, maar – en dat is het goeie van een democratische samenleving – dan komt zo’n discussie gewoon toch wel in de politiek terecht, op een hele andere, onverwachte manier."
Van Jole wijst erop dat een veel groter deel van Nederlanders racistisch is dan we misschien zouden willen:
"Nederlanders denken: racisme, dat is de Ku Klux Klan en voor de rest bestaat het niet. Dat is niet zo. We hebben één partij die het voortdurend aanjaagt, waar niemand het over wil hebben. Gelukkig komt hij ervoor voor de rechter, want het is een grote maatschappelijke ziekte die je moet bestrijden. En dat is wat er speelt en waar niemand wat over durft te zeggen. Zoals elke politicus zegt wanneer de PVV met 35 zetels in de peilingen staat: dat zijn niet allemaal racisten. Dat zal vast, maar het zijn er wel meer dan je zou wensen."
Plasterk Minister Ronald Plasterk schreef deze week op Twitter dat hij het vreemd vindt dat twee actualiteitenprogramma’s van de NPO – Pauw en DWDD – worden stilgelegd in de zomer. ‘Actualiteit en debat is paar maanden geen kerntaak publieke omroep meer. Dat is toch gek?’. De tweet leidde tot een Kamervraag aan staatssecretaris Dekker door D66-Kamerlid Verhoeven die wilde weten of Plasterk zich nu elke keer met zaken gaat bemoeien die hem niet aangaan. ‘Hij is een beetje twitterziek,’ concludeerde Verhoeven. Volgens Dekker ging het echter om de persoonlijke mening van Plasterk.
Peter Kee reageert op de zomerstop door te zeggen dat wat hem betreft Pauw gewoon op de buis was gebleven deze zomer. ‘Wij wilden graag door, er was alleen geen plek meer bij de NPO.’ Volgens Van Jole is het schrappen van de talkshows in de zomermaanden een direct gevolg van de bezuinigingen die Dekker de NPO heeft opgelegd. De actualiteitenprogramma’s zouden te duur zijn om ook in de zomer uit te zenden. Van Jole heeft daar wel een oplossing voor:
"Ik ga een voorstel schrijven voor een programma, “De Goedkope Mening”, kost niks."

Meer over:

denk, politiek, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.