Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oklahoma wil paardenmiddel inzetten voor doodstraf

  •  
10-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
lethalinjection_300.jpg
Amerikaanse staten zoeken wegen om boycot op doodstrafinjecties te omzeilen
De Amerikaanse staat Oklahoma heeft de rechter om toestemming gevraagd om pentobarbital te gebruiken om de doodstraf mee uit te voeren. Dat middel gewoonlijk wordt gebruikt om dieren van hun lijden te verlossen. In Amerika heerst een tekort aan het narcosemiddel dat wordt toegediend voor de dodelijke injectie omdat fabrikanten zeggen ‘het middel niet te kunnen leveren’.
Hospira, de enige Amerikaanse fabrikant van het narcosemiddel pentothal, zegt dat de grondstoffen voor het middel op zijn vroegst in januari weer beschikbaar zullen zijn. Het bedrijf, dat zich openlijk heeft uitgesproken tegen de doodstraf, levert ook de andere twee middelen, pancuroniumbromide en kaliumchloride, waarmee een executie wordt volbracht.
Sinds eind september heeft de boycot de doodstraf in 17 Amerikaanse staten stilgelegd. Inmiddels komen een aantal staten toch aan vervangende legale en illegale middelen, maar er heerst nog steeds een tekort. Vorige maand trok een Britse fabrikant de toevoer van de narcosemiddelen terug toen ze ontdekten dat de middelen voor de uitvoering van de doodstraf worden gebruikt.
Wanneer de rechter in Oklahoma het paardenmiddel toestaat, zullen andere staten het middel mogelijk ook gaan gebruiken. Pentobarbital is nog nooit getest op mensen, maar voorstanders geloven er in dat het middel ook bij mensen werkt. In de Amerikaanse staat Oregon en door de Zwitserse euthanisaie Group Dignitas wordt het middel gebruikt voor euthanasie, zo schrijft The Guardian.
Reprieve, een Amerikaanse organisatie die Death Row gevangenen steunt en advocaten Leigh Day & Co zijn in Groot-Brittanie een actie begonnen om de toevoer van de narcosemiddelen naar de VS te stoppen.
Tientallen landen hebben er dinsdag bij Amerika op aangedrongen af te zien van de doodstraf. Harold Koh, juridisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wees die oproepen echter van de hand. Tegen de mensenrechtenraad van de VN in Geneve zei hij dat de doodstraf onder internationale wetgeving is toegestaan.
cc-foto: Blatants News

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.