12

Olie in Golf van Mexico lost verrassend snel op

Door agressieve opruimingsmethodes drijft er minder olie aan de oppervlakte dan verwacht. Ook natuurlijke bacteriën breken olie af 

Amerikaanse wetenschappers komen na alle ellendige berichten over de olieramp in de Golf van Mexico met beter nieuws. De gelekte olie lost sneller op dan gedacht. Veel olie is ‘biologisch afgebroken door natuurlijke bacteriën’, zegt wetenschapper Jane Lubchencho van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in het NOS-journaal.


“We zijn ons ervan bewust dat er op bijna duizend kilometer van de kustlijn olie is, waarvan een deel achterblijft aan de oppervlakte. Maar de grootte van het oppervlak is minder en minder, omdat onze agressieve inspanningen om de olie op te ruimen succesvol zijn geweest.” 

Hoewel er dus minder olie aan de oppervlakte is te zien, blijft de NOAA bezorgd. “Minder olie aan de oppervlakte betekent niet dat er geen olie in het water zit”, aldus Lubchencho in de New York Times.

Ook is de olie die aan de oppervlakte ligt steeds moeilijk te vinden. “Wat we zien zijn klein concentraties olie, die moeilijk zijn te vinden, maar ze zijn er wel”, zegt de Amerikaanse kustwacht commandant Thad Allen. Hij verwacht zeker nog de komende weken kunstlijnen te moeten ontdoen van olie.  

NOS-journaal: ‘Olie uit lek kost sneller op dan verwacht’

New York Times: ‘On the surface, Gulf Oil Spill Is Vanishing Fast; Concerns Stay’

cc-foto: kk+

Geef een reactie

Laatste reacties (12)