29

Oliebedrijven besteden kwart miljard euro aan anti-klimaatlobby bij EU

Shell biedt zijn klanten de mogelijkheid om hun CO2-uitstoot te ‘compenseren’, tegen betaling van 1 cent extra per liter. Shell is begaan met het klimaat, zo is de boodschap. Datzelfde Shell stak tussen 2010 en 2018 samen met vier andere grote olie- en gasbedrijven echter ook 251 miljoen euro in lobbyactiviteiten bij de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van Corporate Europe Observatory, Food & Water Europe, Friends of the Earth Europe en Greenpeace, waarover The Guardian bericht.

De lobby van Shell, BP, Total, Chevron en ExxonMobil is er hoofdzakelijk op gericht om te voorkomen dat de Europese Unie al te strenge klimaatmaatregelen neemt die de olie- en gassector treffen. En volgens de opstellers van het rapport slagen de bedrijven daar goed in. “Met een kwart miljard koop je veel toegang en invloed in Brussel”, stelt onderzoeker Pascoe Sabido van Corporate Europe Observatory.

De tweehonderd lobbyisten van de olie-industrie overleggen wekelijks met hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Europese Unie. Op momenten dat het erom spant, nemen de lobby-inspanningen toe. Zo gaven de oliebedrijven het meeste geld uit in 2014, toen er in de Europese Unie werd gesproken over de klimaatdoelstellingen van 2030.

Tweehonderd organisaties roepen het Europees Parlement en de Europese Commissie nu op om lobbyisten van de olie-industrie niet meer te laten meepraten over klimaatbeleid. Ze willen onder meer een einde aan de praktijk waarbij afgevaardigden van de fossiele industrie plaatsnemen in onderzoeks- en adviesorganen die het Europese beleid beïnvloeden.

Cc-foto: bstad

Geef een reactie

Laatste reacties (29)