Laatste update 25 augustus 2017, 12:35
38

Oliegigant ExxonMobil loog decennialang over klimaatverandering

Oliegigant ExxonMobil heeft decennialang bewust misleidende informatie verspreid over de gevaren van klimaatopwarming en het broeikaseffect. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek, waarin bijna 200 interne documenten van het bedrijf bestudeerd zijn.

Zo’n 80 procent van de interne onderzoeken en memo’s erkenden de gevaren van het broeikaseffect en erkenden dat de opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door menselijk handelen. In dezelfde periode dat deze studies en memo’s intern verspreid werden, publiceerde ExxonMobil echter honderden artikelen en advertenties in grote Amerikaanse kranten, waarin ze deze feiten twijfel trokken of ontkenden.

Er loopt op dit moment in Amerika een onderzoek tegen ExxonMobil. Ze worden ervan beschuldigd dat ze hun eigen investeerders voorlogen over de invloed van klimaatopwarming op hun verdienmodel.

De wetenschappelijke studie werd woensdag gepubliceerd in het tijdschrift de ‘Environmental Research Letters’ en bevestigd verslaglegging van InsideClimate News, die in het bezit kwam van de 200 documenten en tot veelal dezelfde conclusie kwam.

De oliegigant, die het afgelopen jaar 218 miljard dollar aan inkomsten had, reageerde door de ontkennen dat ze veertig jaar lang gelogen hebben en misinformatie hebben verspreid. De woordvoerder van Exxon, Scott Silvestri, noemde de studie ‘inaccuraat en absurd’. Volgens hem was het de bedoeling van de wetenschappers om de reputatie van het bedrijf te beschadgen, ten koste van hun aandeelhouders.

‘Onze verklaringen zijn altijd overeengekomen met ons begrip van klimaatwetenschap’ zei de zegsman.

Het bedrijf bekritiseerde ook journalisten, die volgens hen selectief omgegaan zouden zijn met de data en daarmee het bedrijf onterecht in een kwaad daglicht hebben gezet. Het wetenschappelijke onderzoek weerlegt deze kritiek. De wetenschappers onderzochten namelijk alle documenten. ‘Met gebruik van wetenschappelijke methoden, hebben we een gapend grote, systematische discrepantie gevonden tussen wat Exxon in de privesfeer en in academische kringen zei over klimaatverandering, en wat ze publiekelijk naar buiten brachten.’

Schokkend is vooral hoe lang Exxon twee gezichten had. Al in 1979, toen er in het maatschappelijke debat nog amper werd gesproken over klimaatverandering, gingen er bij Exxon intern al alarmbellen af. In een interne memo stond bijvoorbeeld het volgende:

The most widely held theory is that… the increase in atmospheric CO2 is due to fossil fuel combustion

Wetenschappers van Exxon concludeerden 17 jaar later, in 1996, ‘dat alles er nu op wijst dat er een waarneembare, menselijke invloed is op het wereldklimaat.’

In precies dezelfde periode gaf het bedrijf tientallen miljoenen dollars uit om editorials te plaatsen in kranten als The New York Times en andere toonaangevende kranten, waarin een radicaal andere boodschap werd verspreid. Zo schreven ze bijvoorbeeld in 1997, toen Bill Clinton bezig was met de bekrachtiging van het Kyoto Protocol in het Amerikaanse Congres het volgende:

Let’s face it: The science of climate change is too uncertain to mandate a plan of action that could plunge economies into turmoil

Deze nieuwe studie ‘bewijst een aantal van de centrale stellingen van onze zaak’ zegt een van de advocaten die bezig is met de rechtszaak tegen Exxon. ‘Wij gaan bewijzen dat Exxon, en de fossiele brandstofindustrie, al decennia wist dat vervuilende broeikasgassen de opwarming van de atmosfeer en oceanen zou veroorzaken, dat het zeeniveau daarmee zou stijgen.’ Volgens de advocaat loog de industrie en ontkenden ze alles, terwijl ze agressieve marketing bedreven en gigantische winsten hebben verdiend.

The Guardian: Exxon deliberately misled public on climate science, say researchers

Geef een reactie

Laatste reacties (38)