Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Olieindustrie financiert sabotage klimaatbeleid weer

  •  
20-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
exxon_300.jpg
Exxon Mobil doneert - ondanks ontkenning - jaarlijks meer dan €1 miljoen aan klimaatsceptici, die onderzoekers van het internationale klimaatpanel IPPC zwart maken
Een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld, Exxon Mobil, heeft stilzwijgend de afspraak verbroken geen geld meer te geven aan notoire klimaatsceptici. De oliegigant subsidieert met meer dan een miljoen euro per jaar de activiteiten van groeperingen die proberen het klimaatbeleid te savoteren, onthult de Britse krant The Times.
De organisaties die Exxon sponsort zaten onder meer achter het Climategate-schandaal. Daarbij werd kort voor de start van de klimaattop in Kopenhagen eind vorig jaar een enorme hoeveelheid gehackte email van een Britse klimaatwetenschapper op straat gegooid. De ‘onthulling’ ging gepaard met het verhaal dat uit de mails zou blijken dat onderzoeksresultaten bewust verdraaid werden en klimaatwetenschappers fraudeerden. Die wilde beschuldigingen zaaiden veel verwarring, ook in Nederland waar minister Cramer onder vuur kwam te liggen. Recent wees uitgebreid onderzoek uit dat van de beweringen niets klopte, maar toen was het leed al geschied.
In 2007 beloofde Exxon in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen de subsidies te staken. Het bedrijf beweerde ook dat het in 2009 geen financële bijdrage leverde aan een omstreden conferentie van klimaatsceptici in New York. The Times ontdekte dat Exxon vier sponsors van die conferentie van geld heeft voorzien, 275.000 dollar in totaal.
Twintig andere groeperingen kregen 1 miljoen dollar.
The Australian / The Times:  Exxon still aids climate sceptics
RTEmagicC_2514446326_d884d57f9e_o_01.jpg
cc-foto: Louis Vest , een raffinaderij van Exxon bij Houston, Texas.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.