Laatste update 10:20
184

Olieprijs stijgt explosief, Trump dreigt met vergeldingsaanval

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met een vergeldingsaanval voor het bombardement op olieinstallaties in Saoedi-Arabië. Vooralsnog is onbekend wie er verantwoordelijk is voor de aanval die met drones werd uitgevoerd. Trump zegt dat wel te weten maar wacht op groen licht van het Saoedisch regime om dat bekend te maken.

De aanval die afgelopen weekend is uitgevoerd en de helft van de olieproductie van het land stillegde, is opgeëist door Houthi-strijders uit Jemen maar het ziet er naar uit dat Trump Iran als schuldige wil aanwijzen. Iran is een bondgenoot van de Houthi’s.

Door de aanval is de prijs van olie op de termijnmarkten fors gestegen, in sommige gevallen zelfs met bijna 20 procent. Volgens zakelijk persbureau Bloomberg is het de sterkste prijsstijging sinds het begin van de termijnhandel in 1988. Trump trachtte de markten te kalmeren door te stellen dat er genoeg olie is en indien nodig de nationale reserves van de VS aan te spreken maar dat had nog niet het gewenste effect.

Ook andere landen, als Rusland en Zuid-Korea, hebben aangekondigd reserves te zullen aanspreken. De plotselinge stijging is een nieuwe klap voor de toch al fragiele wereldeconomie.

Bij de droneaanval werden twee installaties van staatsbedrijf Aramco vernietigd, een daarvan bij de grootste raffinaderij ter wereld in Abqaiq. Volgens Amerikaanse bronnen zou daarbij gebruik gemaakt zijn van kruisraketten. Aramco tracht vandaag een deel van de olieproductie te hervatten.

foto: White House

Geef een reactie

Laatste reacties (184)