38

Olieramp Nederlands-Duitse grens

200.000 liter olie weggelekt naar oppervlakte ... Per uur komt daar 500 liter bij ... Burgemeesters grenssteden sturen brandbrief naar minister 

Vlakbij Enschede, net over de grens, volstrekt zich een olieramp. Meer dan 200.000 liter ruwe olie is al naar de oppervlakte gekomen en daar komt per uur 500 liter bij. De olie zit opgeslagen in ondergrondse zoutkoepels en daar is een lek in gekomen, meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Niet alleen in Duitsland leiden deze schokkende cijfers tot grote onrust, maar ook in Nederland. Chemiebedrijf AkzoNobel heeft plannen om in Enschede in soort gelijke zoutholtes 70 miljoen liter dieselolie op te slaan, blijkt uit de reportage die EenVandaag donderdag uitzendt.

Reden genoeg om een brandbrief te sturen naar minister Kamp, dachten de burgemeesters van Enschede en Hengelo. Zij eisen dat zolang de veiligheid niet volledig kan worden gewaarborgd er geen druppel olie de grond in gaat.

Het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil weten wat Kamp gaat doen met de plannen van AkzoNobel en vraagt de minister de plannen voorlopig in de ijskast te zetten.

Kamp laat op zijn beurt weten dat het ministerie van Economische Zaken het Duitse onderzoek naar de olieramp met aandacht volgt. Het ministerie heeft contact met niet alleen AkzoNobel maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen die toezicht houdt op de Nederlandse onderzoeken.

In een reactie aan EenVandaag laat AkzoNobel weten veiligheid voorop te stellen:

Er moeten nog een aantal testen plaatsvinden voordat er gestart gaat worden. Wij hebben veiligheid zeer hoog in het vaandel staan en alleen als AkzoNobel er zeker van is dat de opslag veilig kan gebeuren, zal zij toestaan dat er dieselolie in haar cavernes wordt opgeslagen.

EenVandaag, donderdag 18:10 uur Nederland 1
cc-foto: Carolien Coenen

Geef een reactie

Laatste reacties (38)