35

Olieveld gevonden; Nederland uit crisis?

Wat betekent nieuwe voorraad gas en olie? Sprong vooruit of uitstel van executie?

Aan de noordkant van de Nederlandse Noordzee ligt mogelijk een groot veld met olie en gas. Dat heeft Energie Beheer Nederland dinsdag bekend gemaakt. Het kan een flinke meevaller voor de Nederlandse schatkist opleveren. Maar kan het ook genoeg zijn om Nederland uit de economische crisis te trekken?

Bodemonderzoeker Fugro heeft sinds 2010 bijna 8000 vierkante kilometer van de Nederlandse zeebodem seismisch afgespeurd, meldt de Volkskrant. Dit deel van de Noordzee is lang niet onderzocht, omdat Nederland met de gasbel onder Groningen niet zo ver hoefde uit te varen om gas te vinden. EBN wil, net als bij de huidige gasvelden voor 40 procent mee investeren als een olie- of gasbedrijf aan de slag gaat en meedelen in de winsten, aldus de Volkskrant.

Hoeveel?
Door middel van proefboringen moet nu de vraag worden beantwoord of het gas er echt zit en zo ja, hoeveel. Pas vanaf 5 miljard kubieke meter wordt het aantrekkelijk om het te gaan winnen, zo is op de website van RTL Nieuws te lezen. Volgens plaatsvervangend chef economie van RTL Nieuws Jeroen Windt is het onwaarschijnlijk dat er net zo’n groot gasveld ligt als onder Slochteren:

In het Slochteren-gasveld zat in totaal 2.800 miljard kubieke meter. Daar zit nu nog 600 miljard kubieke meter. Sinds 1974 wordt er actief beleid gevoerd om kleine gasvelden te exploiteren (..) om te voorkomen dat het Groningse gasveld te snel wordt uitgeput.

In Nederland wordt nu jaarlijks 75 miljard kubieke meter aardgas geproduceerd. Daarvan is 40 miljard afkomstig uit het Slochteren-gasveld, 25 miljard is afkomstig van velden op zee en 10 miljard komt uit velden op land.

Mocht er gas worden gevonden, dan zal het nog even duren voordat de miljarden de schatkist in rollen. Olie- en gasmaatschappijen hebben inmiddels vergunningen aangevraagd om te kunnen boren. Voordat het eerste gas uit de grond komt duurt nog zeker vijf tot tien jaar, aldus RTL.

Volkskrant: Meevaller: ‘Noordzee heeft extra olie- en gasmiljarden’

RTL: Olieveld gevonden! De crisis voorbij?

Foto-cc: Jacob van Baalen Photography

Geef een reactie

Laatste reacties (35)