55

OM: Ans Boersma wist van jihadistische activiteiten Syrische ex-vriend

De Syrische ex-vriend van journalist Ans Boersma wordt door het OM verdacht van moord met een terroristisch oogmerk, witwassen en gebruik van valse paspoorten. Dat bleek dinsdag uit een pro-formazitting in Rotterdam, meldt NRC. Ook werd duidelijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) langere tijd gesprekken van de Syriër heeft afgeluisterd. Daaruit zou blijken dat Boersma ‘in grote lijnen’ weet had van de terroristische activiteiten van haar toenmalige vriend.

Abd A. werd in 2017 tijdens een evenement in het Amsterdamse debatcentrum De Balie door aanwezige Syrische activisten herkend als jihadist. Volgens het OM is gebleken dat hij niet alleen lid was van het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra, maar er een hooggeplaatste commandant was. Ook zou uit de afgeluisterde gesprekken naar voren zijn gekomen dat A. actief betrokken is geweest bij moordpartijen.

Het onderzoek naar A. begon nadat de AIVD in 2016 een ambtsbericht stuurde met opnames van gesprekken tussen A. en familieleden. In die gesprekken ging het onder meer over een aanslag met tweehonderd doden en ook zou er sprake zijn geweest van een propagandafilm met ‘schokkende beelden’ waarin A. zelf figureerde. A. zou met zijn toenmalige vriendin Boersma ook hebben gesproken over zijn daden in Syrië en zou tegen haar hebben gezegd: ‘Ik heb gezworen niet meer te slachten, geen vrouw, geen man, niemand.’

Boersma zelf stond niet terecht, maar werd meermaals tijdens genoemd tijdens de zitting. Begin dit jaar werd Boersma Turkije uitgezet waar ze correspondent was voor onder meer het Financieele Dagblad, nadat het OM informatie had opgevraagd waarin ook de journaliste werd genoemd. Het OM verdenkt Boersma ervan A. te hebben geholpen met het vervalsen van documenten.

Bronnen: NRC, NOS / cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (55)