47

OM blaast aftocht bij zwarte piet-activisten

90 arrestanten en 'Fuck de koning'-roeper Abulkasim Al-Jaberi worden niet vervolgd

De demonstranten die tijdens de afgelopen Sinterklaasintocht in Gouda protesteerden tegen de personage van Zwarte Piet zullen niet vervolgd gaan worden. Zo heeft de officier van justitie in Den Haag donderdag aan advocaat Willem Jebbink laten weten. Ook wordt de zaak tegen ‘Fuck de koning’-roeper Abulkasim Al-Jaberi geseponeerd.

De burgemeester van Gouda gaf vorig groen licht voor demonstraties tijdens de intocht tegen Zwarte Piet maar hij had dat niet gedaan voor de route waarlangs de Sint zou aankomen. Negentig demonstranten werden gearresteerd waarvan de jongste 13 jaar oud was. De arrestanten zouden 220 euro boete moeten betalen.

Advocaat Willem Jebbink:

Al mijn cliënten gedroegen zich die dag vreedzaam, of zij nou demonstreerden of niet. Door het hardhandig ingrijpen van de politie werd mijn cliënten ‘verstoring van een kinderfeestje’ aangewreven. Dat was puur lasterlijke beeldvorming.

Ook de ‘Fuck de koning’-roeper zal niet wordt vervolgd. De zaak tegen activist Abulkasim Al-Jaberi wordt geseponeerd, schrijft NRC.

Na nieuwe “grondige bestudering” van zijn zaak heeft het openbaar ministerie in Amsterdam besloten de strafzaak tegen hem te seponeren. De uitlatingen zijn volgens het OM niet strafbaar want gedaan “binnen de context van het publiek debat”. Al-Jaberi was aanvankelijk gedagvaard om deze week voor de politierechter te verschijnen omdat hij geweigerd had een strafbeschikking van 500 euro te betalen.

Kno’Ledge Cesare wordt wel vervolgd door het Openbaar Ministerie. Hij schreef er eerder een opiniestuk over: Zwarte Piet en de Grondwet

Bij Pauw vertelde Al-Jaberi samen met advocaat Jebbink over de destijds nog dreigende rechtsvervolging. 

Volkskrant: ‘Arrestanten sinterklaasintocht niet vervolgd’

NRC: Geen vervolging OM in zaak ‘Fuck de koning’

Geef een reactie

Laatste reacties (47)