60

OM duldt geen kritiek op vader Máxima

Interview met Boris Dittrich uit personeelsblad geweerd, omdat hij daarin pleitte voor 'grondig strafrechtelijk onderzoek' naar Jorge Zorreguieta

Het Openbaar Ministerie heeft geweigerd om een interview met de voormalige D66-leider Boris Dittrich te publiceren in het eigen personeelsblad. Justitie vond dat hij “te gevoelige” opvattingen verkondigde over de vervolging van de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Dittrich, tegenwoordig werkzaam voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, pleitte vorige maand in een vraaggesprek met het OM-magazine Opportuun voor “een grondig strafrechtelijk onderzoek zonder politieke afweging” naar de rol die Zorreguieta speelde ten tijde van de Argentijnse junta (1976 – 1983). Vorig jaar hebben nabestaanden van slachtoffers van het militaire regime bij het OM aangifte tegen hem gedaan.

In het interview zegt Dittrich:

Het recht moet zijn loop hebben. De rechters in Nederland zijn professioneel genoeg om te beoordelen of Zorreguieta schuldig is of niet.

Uit de concepttekst van het vraaggesprek werd die opinie van Dittrich verwijderd, schrijft NRC. Toen hij zich daarover beklaagde kreeg hij van de auteur van het artikel, Miek Smilde, per mail te horen dat de passage over Zorreguieta “moest worden geschrapt”. Eindredacteur van Opportuun Pieter Vermaas schreef Dittrich:

De zinnen over Zorreguieta worden hier als te gevoelig beschouwd.

Meer bij NRC: OM schrapte interview met ex-D66-leider Dittrich in eigen blad om Zorreguieta

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (60)