Laatste update 19:13
10

OM eist 15 maanden cel tegen frauderende VVD’er

Het Openbaar Ministerie eist vijftien maanden celstraf tegen een prominente VVD’er voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton en valsheid in geschrifte. Matthieu van S. was zelf fraudeaanklager bij het Openbaar Ministerie en zat van 2003 tot 2010 in de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD. Daarna was hij zelfs enkele jaren voorzitter van het gezelschap van prominente partijleden dat VVD-Kamerleden adviseert over wetsvoorstellen.

Van S. zou volgens het OM geprobeerd hebben geld verborgen te houden voor de Belastingdienst en ex-vrouw, met wie hij in vechtscheiding ligt. De officier van justitie zegt daarover tegen de Leeuwarder Courant:

“Met zijn gedrag toont de verdachte minachting voor instanties en personen. Hij wil ten koste van alles en iedereen zijn gelijk halen.”

De zaak loopt al sinds 2012. NRC schreef destijds:

“Bij Van S. is huiszoeking gedaan in het kader van een langdurig onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst tegen hem. Justitie heeft het onderzoek tegen Van S. tot deze week geheim weten te houden “omdat de zaak te pijnlijk is”, zegt een hooggeplaatste opsporingsambtenaar. n S. werkte eerder als advocaat bij de kantoren van Nauta en Lovells. In 2010 ging hij aan de slag bij het ressortsparket in Amsterdam. Sinds 2010 werkte Van S. ook een dag in de week als advocaat/adviseur de firma De Haan advocaten & notarissen. Eind 2011 heeft hij zijn werk voor dit kantoor beëindigd “omdat hij steeds meer voor het OM aan de slag ging”, zegt een woordvoerder van het advocatenkantoor. Het is onduidelijk of die werkzaamheden van een advocaat-generaal en advocaat konden samengaan.”

Van S. ontkent de aanklachten en lijkt overtuigd van een complot tussen zijn ex-vrouw en oud-collega’s bij het OM:

“Ik word genaaid, ik vind het een groot gezever. Mijn ex heeft de Belastingdienst met verzinsels, leugens en halve waarheden achter me aangestuurd. Het OM is bezig met een doelbewuste treiteractie. Er zijn mensen die hebben gezegd ‘die knakker moet hangen’. En die mensen zitten hoog in de top van het OM. Ik kan het niet bewijzen, maar ik weet dat het zo is. Hier waait een tegenwind van het Openbaar Ministerie die niets met integriteit te maken heeft.”

De uitspraak is waarschijnlijk over twee weken.

Lees ook op Joop: VVD houdt traditie in ere: wéér de grootste integriteitsschenders

Geef een reactie

Laatste reacties (10)