25

OM eist 20 maanden cel tegen VVD-politicus

Drentse politicus Berthold Ziengs verdacht van fraude à 7 ton ... OM eist ook vier maanden voorwaardelijk vanwege reële kans op recidive ... 'VVD tolereert verdachte op sleutelpositie'

Dinsdag hoorde de Drentse VVD-politicus Berthold Ziengs 20 maanden cel tegen zich geëist worden. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Ziengs zich schuldig gemaakt aan belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Omdat er volgens het OM ‘een reëel geval op recidive is’ eist het OM ook vier maanden voorwaardelijke straf. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Ziengs was tot twee jaar geleden lid van de Provinciale Staten namens de VVD. In totaal leidde hij drie verkiezingscampagnes voor de partij in Drenthe. Tot twee jaar geleden de Fiod een inval deed in zijn vastgoedbedrijf Tecumseh. Bronnen rond Ziengs melden dat hij bij de vermeende fraude gebruik zou hebben gemaakt van tientallen valse facturen. “De buit zou € 661.774 bedragen. Ziengs wordt ook beschuldigd van witwassen via zijn andere privébedrijven”, aldus het FD.

VVD-leider Mark Rutte verzekerde onlangs nog dat zijn partij een verscherpt integriteitsbeleid zou voeren, nadat meerdere VVD-politici in opspraak zijn gekomen. Toch is dat geen reden voor Ziengs om niet langer aan te blijven bij de aan de VVD gelieerde ‘Club van 100’, zo achterhaalde het FD. Deze lobby werft fondsen voor de VVD en Ziengs doet de ledenwerving. Zelf zei hij hierover:

Hetgeen ten laste is gelegd, wordt door mij betwist […] De liberale Club van 100 is een zelfstandige stichting en zie ik, alsmede het bestuur, niet als een politieke functie.

Voorzitter van de Club van 100 is de broer van Berthold, Erik Ziengs. Alle e-mails aan de Club van 100 worden automatisch naar Berthold geforward, aldus het FD.

Lees ook op Joop: Bart Schut: Vieze Vuile Dieven

Financieele Dagblad: VVD tolereert verdachte op sleutelpositie
Financieele Dagblad: Twintig maanden cel geëist tegen VVD-politicus

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (25)