Laatste update 10 januari 2016, 18:59
6

OM eist serieuze straf voor relschoppers Geldermalsen

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, komen de veertien relschoppers die verantwoordelijk worden geacht voor de chaos in Geldermalsen in december vorig jaar, er niet met een geldboete vanaf maar krijgen ze allemaal een taakstraf of celstraf. Het besluit van het OM volgt op het bericht dat inwoners van Geldermalsen een inzamelingsactie zijn begonnen om gezamenlijk boetes te kunnen betalen. De initiaftiefnemers willen zo hun begrip uiten voor het ‘emotionele gedrag’ van hun dorpsgenoten tijdens de raadsvergadering die uitliep op een veldslag voor de deuren van het gemeentehuis.

De politie werkt met 20 rechercheurs aan de zaak en verwacht nog meer aanhoudingen. Alle aangehouden relschoppers zijn inmiddels op vrije voeten in afwachting van hun straf. Uit onderzoek van het OM zou blijken dat de verdachten rekening hielden met rellen. De mogelijkheid van geweld tegen ME’ers werd vooraf besproken en daarnaast namen zij vuurwerk en buizen mee naar het gemeentehuis. Het OM verdenkt alle verdachten van openlijke geweldpleging. Daarnaast zouden twee mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het verstoren van een raadsvergadering.

Volgens burgemeester Miranda de Vries heeft het college de burgers van Geldermalsen overvallen met het azc-plan, maar dat mag geen excuus zijn voor geweld. De inzamelingsactie voor de verdachten vindt ze dan ook niet kies. Op 26 januari buigt de gemeenteraad zich opnieuw over de kwestie. Hoewel het plan voor een azc voor 1500 vluchtelingen inmiddels van de baan is, hebben bewoners opnieuw protesten aangekondigt tegen de eventuele opvang van een veel kleinere groep vluchtelingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)