69

OM eist taakstraffen tegen alle ‘blokkeerfriezen’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft taakstraffen geëist tegen alle 34 personen die vorig jaar een anti-zwartenpietdemonstratie tegenhielden door een snelweg bij Joure te blokkeren. Vrijdag was de vierde dag van het proces tegen de “blokkeerfriezen”. Het Parool meldt dat tegen de meeste verdachten 120 uur werkstraf wordt geëist.

De rechtszaak over de blokkade van de A7 gaat niet over Zwarte Piet, maar over ‘de meest essentiële fundamenten van de democratische rechtsstaat’. Dat zei de officier van justitie vrijdag aan het begin van zijn pleidooi. Volgens het OM was de actie van de Friezen een aanval op de vrijheid van meningsuiting:

Verdachten hebben hun recht op vrijheid van meningsuiting door middel van strafbare feiten tot uiting gebracht en de vrijheid van meningsuiting van anderen om zeep geholpen.

Tegenover de rechtbank in Leeuwarden waar de zitting plaatsvindt, werd vrijdag op racistische wijze gedemonstreerd als steun aan de blokkeer-Friezen. Voor de rechtbank werd een grote banaan met daarop een aap neergezet. Ook hing er een bord aan met de tekst: ‘De markt is voor de blokkeer-Friezen! Zwarte Piet is Zwarte Piet, anders willen we niet!’ Stichting Marktbeheer heeft de racistische uiting laten verwijderen.

Beeld: ANP

Lees ook:
Opinie Kno’Ledge Cesare: Jouw eigen vrijheid stopt waar je die van een ander gaat inperken

Geef een reactie

Laatste reacties (69)