Laatste update 11:54
43

OM eist vijf jaar cel voor racistische aanslag door PVV-aanhanger

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen een 22-jarige man uit Pannerden. De man wordt ervan verdacht in 2015 een aanslag te hebben gepleegd met een vuurwerkbom op de woning van een Somalisch gezin. Bij de ontploffing raakte de woning zwaar beschadigd.

De man heeft naar verluidt de bom op het raam naast de voordeur geplakt en aangestoken. Ook hing hij pamfletten met een foto van PVV-leider Geert Wilders op de ruit van de garage. Op de pamfletten stonden leuzen als ‘Blank is beter. Eigen volk eerst! Allochtonen moeten weg hier!’ En: ‘Dit is pas het begin.’

Ook een 21-jarige man is in verband met de zaak opgepakt, maar over zijn aandeel moet nog een beslissing worden genomen. Wel wordt hij nog steeds gezien als verdachte.

De 22-jarige verdachte zegt in een verklaring met zijn actie ‘protest’ te hebben willen aantekenen tegen de komst van een asielzoekerscentrum. De officier van justitie:

Geweld kan en mag nimmer een oplossing zijn als protest, immers, als geweld zou gaan bepalen wat er in een samenleving moet gebeuren, dan is dat de bijl aan de wortel van onze rechtstaat.

Volgens de advocate van de verdachte dient haar cliënt te worden vrijgesproken. De teksten op de pamfletten zijn volgens haar geen oproept tot haat en geweld jegens allochtonen. “Cliënt had niet de opzet om ras te discrimineren”, aldus de advocate. Wat hij met leuzen als ‘blank is beter’ dan wel bedoelde, blijft in het midden.

cc-foto: Tim Straten

Geef een reactie

Laatste reacties (43)