39

OM eist werkstraf tegen racistische ‘negermail’

23-jarige sollicitant werd afgewezen 'want ten eerste neger' 

De 29-jarige medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem krijgt als het aan justitie ligt een werkstraf van veertig uur. Ruben W. staat terecht voor discriminatie wegens ras. In november stuurde hij een sollicitant in een reactie de tekst: ‘Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger).’ De mail was eigenlijk bedoeld voor zijn collega. De jongen van Surinaamse afkomst wilde stage lopen bij het bedrijf, maar kon dat dus op voorhand al vergeten vanwege zijn afkomst.

W. erkende in de rechtbank in Arnhem de e-mail te hebben gestuurd. Ondanks de duidelijke bewoording, zegt hij dat het niet discriminerend bedoeld was. Zoals wel vaker het geval bij racistische uitingen, claimt W. dat ook dit bedoeld was als een grapje. W.:

Ik begrijp achteraf echt niet waarom ik het zo verwoord heb. Ik kan mijzelf wel voor mijn kop slaan. Het was eigenlijk meer bedoeld als grapje naar mijn werkgever. Zijn huidskleur was absoluut niet de reden waarom we hem hebben afgewezen.”

De 23-jarige student Jeffrey Koorndijk beschikte volgens W. niet over een relevant cv om als stagiair bij het bedrijf aan de slag te kunnen.

Koorndijk nam na het incident contact op met het bedrijf om opheldering te vragen. Volgens Koorndijks advocaat, Naim Menouar, werd ‘opvallend laconiek’ gereageerd. Voor de ‘uitermate beledigende en discriminerende’ e-mail is volgens hem bovendien nooit direct excuses gemaakt, alleen met moeite. Eerder zei W. namelijk:

Van mijn kant had ik even snel jouw cv doorgenomen en mijn mening op jouw cv aan de baas doorgestuurd. En die is per ongeluk bij jou beland. Ik snap jouw punt op het gebied wat er in het mailtje staat. Echter is dit absoluut niet racistisch of iets dergelijks bedoeld. Wij hebben hier zelf ook een donkere jongen als vertegenwoordiger aan het werk en die drijft met dat woord zelf altijd de spot en noemt zichzelf zo. En daarom had ik het op die manier verwoord naar (…). Maar als het op jou racistisch is overgekomen wil ik hierbij mijn excuses maken.

Eerder verscheen hierover op Joop:

Racistische email was ‘interne grap’

Arnhems bedrijf wijst sollicitant af om huidskleur

cc-foto: Hart van Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (39)