Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'OM en Belastingdienst op de hoogte van details Teevendeal'

  •  
13-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teeven1303-300.jpg

Oud-hoofdofficier Vrakking: 'Belastingparagraaf is dode letter' ... OM-top was geïnformeerd over deal met Cees H.

Hans Vrakking was als hoofdofficier de directe baas van officier van justitie Fred Teeven, toen die in 2000 een deal sloot die drugscrimineel Cees H. 4,7 miljoen gulden opleverde. Hij zegt in de Volkskrant zich te verbazen over de ophef over de deal, waarvan het ‘bonnetje’ niet gevonden kon worden. De Belastingdienst en het OM zouden hebben geweten van het bedrag dat naar H. is gegaan.
Vrakking’s waarnemer Ben Swagerman ondertekende de deal uiteindelijk, omdat Vrakking afwezig was. Swagerman onderschrijft het verhaal van zijn collega. Maar een van de procureur-generaals, Dato Steenhuis, ontkent het en zei in Nieuwsuur dat hij de deal nooit had goedgekeurd als hij van de inhoud op de hoogte was geweest. 
Hij was destijds niet vaak aanwezig in Den Haag. De deal is door het College goedgekeurd. Wij – vanuit Amsterdam – zijn er altijd open over geweest en hebben erover gecommuniceerd met de Haagse leiding. Hoe zij het intern hebben besproken en afgehandeld, daar staan wij buiten. Dan had Steenhuis tegen zijn medemakkers moeten zeggen: jullie hadden me hierover moeten bellen.” Vrakking vindt “het goedkoop om achteraf te zeggen: ik was niet geïnformeerd over de belastingparagraaf. Tsjongejonge zeg, ga voor je mensen staan in plaats van ze achteraf nog een trap na te geven.
De belastingparagraaf in de schikking met Cees H. is volgens Vrakking nooit nageleefd:
Het Kolibrie-onderzoek naar Cees H. en Johan V. was nota bene een financieel onderzoek van de Fiod, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Dus hoezo: de Belastingdienst wist van niks?

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.