11

OM gaat burgemeestersprocedure Den Bosch onderzoeken

Justitie laat de gang van zaken rond de voordracht van de volgende burgemeester van Den Bosch onderzoeken. De Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk had om een onderzoek “naar de waar- en onwaarheden” rond de procedure gevraagd. Justitie geeft gehoor aan dat verzoek, zo heeft de provincie vrijdagmiddag bekend gemaakt.

Over de burgemeestersprocedure in Den Bosch is grote ophef ontstaan, doordat allerlei vertrouwelijke informatie mogelijk is gelekt. Het Brabants Dagblad (BD) meldde eerder deze week onder meer dat Jack Mikkers, de huidige burgemeester van Veldhoven en voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Bosch, tweede keus was als opvolger van Ton Rombouts. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad had volgens de krant een voorkeur voor Jan Hamming, nu nog burgemeester van Heusden. Hamming haakte op het laatste moment af omdat hij met succes had gesolliciteerd voor hetzelfde ambt in Zaanstad.

De reconstructie van het BD was ook pijnlijk voor andere bestuurders die volgens de krant hadden gesolliciteerd in Den Bosch. Op basis van anonieme bronnen noemde de krant onder meer Rianne Donders als sollicitant. Zij is nog maar twee jaar burgemeester van Roermond. Donders wilde niet reageren op de ‘speculatie’. Ook andere bestuurders wilden niet bevestigen dat zij hadden gesolliciteerd.

Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak in een vrijdag verschenen interview met Trouw van “een waar slagveld”. Hij heeft alle betrokkenen die bij naam werden genoemd persoonlijk gebeld en “drie keer sorry gezegd”. “De publicaties van deze week vormen samen een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren. We weten niet eens of die namen kloppen, het kunnen immers ook speculaties zijn”, aldus Rombouts. Tegelijkertijd spreekt hij wel van “een lek”. Volgens hem is geen sprake van een incident, aangezien de afgelopen jaren vaker vertrouwelijke informatie op straat kwam te liggen.

Ondanks de ontstane onrust heeft Jack Mikkers, nu nog burgemeester van Veldhoven, nog steeds veel in om straks in Den Bosch aan de slag te gaan. “Ik ben blij met het besluit van de gemeenteraad”, laat hij weten. “Ik heb er heel veel zin in om burgemeester van Den Bosch te zijn.”

Bron: ANP, Brabants Dagblad

Geef een reactie

Laatste reacties (11)