8

OM: Haagse messentrekker wilde terreur bedrijven

Malek F., de 32-jarige Syriër die in mei van dit jaar drie willekeurige passanten neerstak nabij het Haagse station Holland Spoor wilde daarmee een terroristische daad plegen. Dat stelt het Openbaar Ministerie, meldt NRC. De man heeft in gesprekken met zijn moeder en broer gezegd dat hij ‘martelaar’ wilde worden. Islamistisch extremisten wordt wijsgemaakt dat het martelaarschap een gratis ticket naar het hiernamaals oplevert omdat Allah erg blij zou zijn met het vermoorden van onschuldige mensen.

F. heeft het in gesprekken over “ongelovigen afslachten”, zegt officier van justitie Simon Minks. Als de moeder van Malek F. zegt dat het zielig is voor slachtoffers, vervloekt hij hen. Hij zegt ook dat hij ervan is geschrokken dat één van de slachtoffers moslim is.

Het OM stelde dat bij een pro-formazitting. De rechtszaak tegen F. gaat pas volgend jaar van start. De verklaring is ook van belang omdat aanvankelijk door de autoriteiten werd ontkend dat F. een terroristisch motief had. Later bleek dat de politie zelfs een terreurwaarschuwing voor F. had ontvangen.

Volgens zijn advocaat had F. moeglijk last van een ‘religieuze psychose’. De man was al eerder opgenomen door de ggz wegens waanbeelden. F. kampt met psychische problemen sinds zijn vader omkwam door verdrinking op de vlucht naar Europa.

cc-foto: Paul Naveda

Geef een reactie

Laatste reacties (8)