56

‘Om het klimaat te redden werkt verbieden beter dan heffen’

De leider van de Duitse Groenen Annalena Baerbock pleit voor meer verboden om klimaat en milieu te redden. “Voor mij zijn reguleringen, je kunt ze zelfs verboden noemen, het belangrijkste middel,” zet ze in een interview (audio) met de Duitse publieke radiozender Deutschlandfunk. “Dat is ook het eerlijkst voor de samenleving.” Ze wijst er op dat heffingen altijd in het voordeel werken van de rijksten die gewoon door kunnen gaan met wat ze altijd deden.

cc-foto: Bundnis 90

“Verbieden is het instrument dat ons altijd heeft geholpen bij milieubeleid.” Als voorbeeld noemt ze de verbanning van asbest uit bouwmateriaal nadat duidelijk werd dat het gevaarlijk was voor de gezondheid. “Het idee was toen niet ‘laten we het wat duurder maken’. Het werd gewoon verboden.” Hetzelfde gold voor bijvoorbeeld cfk’s die de ozonlaag bleken te vernietigen.

Baerbock gebruikt de voorbeelden als alternatief voor beleidsmaatregelen om de vernietiging van het klimaat af te remmen door de stoffen en praktijken die dat veroorzaken zwaarder te belasten, zoals een co2-taks. Ze vindt het bijvoorbeeld een idee om per 2030 de verkoop van auto’s die op fossiele brandstof te verbieden. In Ierland is een dergelijke maatregel al afgekondigd. Nederland wil dat doel bereiken met het heffen van extra belastingen.

De Groenen-leider noemt de klimaatcrisis het meest urgente politieke onderwerp van deze tijd. “Iedere generatie heeft zijn eigen plicht ten opzichte van de tijd en de onze is het onder controle krijgen van de klimaatcrisis.”

cc-foto: nirov.nirov

Geef een reactie

Laatste reacties (56)