23

OM in beroep in strafzaken tegen Hooijmaijers

Openbaar Ministerie oneens met lagere straf corrupte VVD'er ... Ex-gedeputeerde ontving reeds 330.000 euro wachtgeld

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraken van de rechtbank in Haarlem, in de strafzaken tegen ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), zijn echtgenote en makelaar Arnold K. Hooijmaijers had zelf direct na de uitspraak al hoger beroep aangetekend.

Hooijmaijers werd op 3 december veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens – onder meer – omkoping en witwassenen. Zijn vrouw werd vrijgesproken en makelaar K. kreeg drie maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur. De rechtbank gaf Hooijmaijers een lagere straf omdat het onderzoek en het proces zoveel belangstelling van de media had gekregen. Daar is het OM het niet mee eens.

Volgend jaar zal justitie beslissen welke bedrijven en personen uit de zogeheten ‘tweede tranche’ zullen worden vervolgd. Daarbij valt te denken aan actieve omkopers, of personen die Hooijmaijers zouden hebben betaald in ruil voor gunsten.

De Telegraaf schrijft vandaag dat de ex-VVD-gedeputeerde sinds zijn aftreden al ruim 330.000 euro aan wachtgeld ontving. Ook deze maand zal nog een bruto bedrag van ruim 6000 euro worden uitgekeerd. Een woordvoerder van de provincie Noord-Holland laat weten dat deze gang van zaken nu eenmaal de wet is: 

Als men het anders wil, zal de nationale wetgeving hierover gewijzigd worden.

cc-foto: screenshot RTV N-H

Geef een reactie

Laatste reacties (23)