Laatste update 15:06
112

OM klaagt vier verdachten aan voor ramp met MH17

Het Joint Investigation Team (JIT) maakt vanmiddag de vier verdachten bekend die het Openbaar Ministerie zal gaan vervolgen voor het neerhalen van vlucht MH17, bijna vijf jaar geleden. Het proces begint tegen hen begint op 9 maart 2020 in de extra beveiligde gevangenis op Schiphol. Waarschijnlijk zullen zij vervolgd worden voor moord. RTL Nieuws sprak met een van de nabestaanden die voorafgaand aan de persconferentie gebriefd werden en schrijft:

Onder de verdachten is Igor Girkin, de rebellencommandant in het oosten van Oekraïne. Ook Sergei Doebinski en Oleg Poelatov uit Rusland en Leonid Ghartsjenko uit Oekraïne worden aangeklaagd. De vier verdachten stonden in nauw contact met Moskou, meldt het internationale onderzoeksteam naar de ramp (JIT).

De vier zullen waarschijnlijk niet zelf in de rechtbank plaatsnemen, want het OM heeft geen uitleveringsverzoek gedaan aan Oekraïne en Rusland aangezien die landen geen onderdanen uitleveren.

Onderzoekscollectief Bellingcat presenteerde eerder vandaag al hun nieuwste onderzoeksresultaten en heeft twaalf verdachten in beeld die betrokken zouden zijn geweest bij het neerhalen van MH17 door het transport van de lanceerinstallatie, het wegvoeren ervan, of het afvuren van de Buk-raket.

Update 15.00 uur:
Nederland heeft diplomatieke stappen tegen Rusland genomen, omdat er onvoldoende medewerking is verleend aan het onderzoek naar de ramp met MH17. Volgens het Openbaar Ministerie is er door de Russische autoriteiten ‘onvoldoende, onjuist of niet’ gereageerd op rechtshulpverzoeken. Dat meldt het kabinet aan de Tweede Kamer. Welke diplomatieke stappen er precies zijn genomen is volgens premier Rutte ‘allemaal vertrouwelijk’.

Geef een reactie

Laatste reacties (112)