74

OM krabbelt terug

Massale volkswoede over vervolging voor 'Fuck de koning' dwingt Openbaar Ministerie tot bezinning

Slechts een dag nadat de dagvaarding werd aangekondigd heeft het Amsterdamse Openbaar Ministerie (OM) de aanklacht tegen Abdulkasim al-Jaberi alweer ingetrokken. Dat meldt zijn advocaat Willem Jebbink. Al-Jaberi riep vorig jaar bij een demonstratie tegen Zwarte Piet: “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis.”

Het besluit van het OM zorgde voor veel kritiek in de media, samenleving en de politiek. #Fuckdekoning zou zelfs ‘trending topic’ zijn geworden op Twitter, ware het niet dat het sociale netwerk daar een technisch stokje voor stak. De massale kritiek zou hebben bijgedragen aan het besluit om de aanklacht in te trekken.

Advocaat Jebbink diende afgelopen maandag nog een sepot-verzoek in, waarin hij het OM er fijntjes op wees dat de vervolging van Al-Jaberi op gespannen voet stond met de vrijheid van meningsuiting en de demonstratievrijheid. Volgens Jebbink was er bovendien geen sprake van een rechtstreekse belediging:

Hij zei: Fuck de koning, niet: fuck you, koning.”

Het OM zegt nu ‘meer tijd’ nodig te hebben om de inhoudelijke bezwaren van Jebbink te onderzoeken. De raadsman heeft onder meer de koning, de koningin en de burgemeester van Amsterdam als getuigen aangegeven. Jebbink:

Dit zou kunnen betekenen dat Zijne Majesteit langs moet komen voor een verklaring.

Lees ook op Joop:
Opinie Nora Al-Jaberi: Fuck de koning, black lives matter!
LuckyTV: ‘Je moest eens weten wat ik thuis allemaal naar mijn hoofd geslingerd krijg’
Pauwdebat: Mag je wel of niet fucken met de koning?
OM vervolgt activist wegens majesteitsschennis
Cartoon Maarten Wolterink: <3 de koning!

Geef een reactie

Laatste reacties (74)