10

OM onderzocht belgegevens journalist

Nadat details over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch verschenen in het Brabants Dagblad, heeft het parket van Oost-Brabant telefoongegevens van de verantwoordelijke journalist opgevraagd. Jos van de Ven schreef in juli vorig jaar over de perikelen achter de schermen van de benoeming van de burgemeester en over hoe de uiteindelijke benoemde Jack Mikkers niet de voorkeur had van het gemeentebestuur. De benoemingsprocedure van een burgemeester hoort vertrouwelijk te zijn en justitie onderzoekt nu wie de informatie heeft gelekt. In het kader daarvan zou het OM de telefoongegevens van Van de Ven hebben opgevraagd.

Hoofdredacteur Lucas van Houtert van Brabants Dagblad spreekt van ‘een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk’:

Een Openbaar Ministerie dat jaagt op telefooncontacten van journalisten, het is on-Nederlands en als je er even over nadenkt: schokkend.

Ook de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, noemt de stap ‘onverstandig en onverantwoordelijk’:

Mensen gaan wel drie keer nadenken voor ze een journalist bellen om een misstand aan de kaak te stellen.

NRC meldt dat de leiding van het OM niet op de hoogte zou zijn geweest van het opvragen van de gegevens:

Het onderzoek naar het lek loopt al maanden. Een ex-wethouder en een gemeenteraadslid worden er van verdacht hun ambtsgeheim te hebben geschonden. Ook Tweede Kamerleden tonen zich geschokt over de bemoeienis van justitie:

In de Verenigde Staten botst justitie vaker met journalisten. De regering van president Obama stond erom bekend streng op te treden tegen het lekken van informatie naar de pers en onder president Trump is dat alleen maar erger geworden, maar in zijn regering heeft het lekken meer weg van een dijkbreuk. Deze week werd bekend dat federale onderzoekers in het geheim e-mails en smartphone-berichten van New York Times verslaggever Ali Watkins aftapten.

Cc-foto: AllessandroBomfin

Geef een reactie

Laatste reacties (10)