Laatste update 20:48
69

OM onderzoekt burgerslachtoffers door Nederlandse bommen in Syrië en Irak

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek geopend naar vier gevallen van bommen op Irak en Syrië, waarbij Nederlandse militairen mogelijk buiten hun boekje zijn gegaan. De bombardementen staan te boek als aanval op IS, maar bij de aanval viel een onbekend aantal burgerslachtoffers. Dat meldt NOS.

Het OM wil achterhalen of er strafbare feiten zijn gepleegd door de militairen, om zo te bekijken of een strafrechtelijk onderzoek noodzakelijk is. Het OM wil de details van de incidenten niet bekend maken: hoeveel burgers er zijn omgekomen, waar of wanneer de incidenten hebben plaatsgevonden, het blijft allemaal geheim.

Tussen oktober 2014 en juli 2016 zijn Nederlandse F-16’s ingezet om ruim 2100 missies te vliegen, waarbij meer dan 1800 keer wapens zijn ingezet. Onduidelijk is of hier burgerslachtoffers bij zijn gevallen.

Voor minister Hennis is het nieuws van het OM-onderzoek nieuw, schrijft NOS.

NOS:

Minister Hennis van Defensie sprak tot nu toe slechts over twee onderzoeken. In november, een half jaar na het beëindigen van de missie, waren er nog “geen andere of nieuwe gevallen bekend”. Het ministerie van Defensie en het OM willen niet zeggen of de twee onderzoeken nieuwe onderzoeken zijn of dat het om al langer lopende onderzoeken gaat.

Wel is duidelijk dat het voor het ministerie van Defensie ook nieuws was. Pas woensdag is het ministerie door het OM op de hoogte gebracht van het feit dat er niet twee maar vier onderzoeken naar militairen lopen.

Donderdag is de Tweede Kamer nog bijgepraat door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp in een vertrouwelijk overleg over burgerslachtoffers. Desondanks zeggen meerdere Kamerleden niet op de hoogte te zijn van het feit dat er nu vier feitenonderzoeken lopen.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)