153

OM onderzoekt ronselen volmachten door Leefbaar Rotterdam

Lokale partij zette kandidaten aan tot actief werven van volmachten bij gemeenteraadsverkiezingen... Kieswet verbiedt dit nadrukkelijk... LR beschuldigde eerst zelf op hoge toon rivaal PvdA van oneigenlijke werving... [Update 15:00] Staatssecretaris Bijleveld gaat onregelmatigheden landelijk bekijken

Leefbaar Rotterdam heeft kandidaten van de partij aangezet tot het ronselen van volmachten. De partij gaf instructies hoe de stemmen van mensen die zelf niet naar het stembureau gingen bemachtigd moesten worden. De Kieswet verbiedt dat uitdrukkelijk.


De ronselactie werd op touw gezet door raadslid Ronald Buijt, de man die de afgelopen dagen in de media, onder andere bij Pauw & Witteman, schande sprak over het verloop van de verkiezingen.

Dat meldt het AD.

Leefbaar Rotterdam verweet de gemeente dat stemmers hulp mochten krijgen bij het uitbrengen van hun stem. Naar nu blijkt heeft de partij echter zelf ook mensen ‘geholpen’ met stemmen. Buijt instrueerde kandidaten nauwkeurig hoe ze de volmachten te pakken moesten krijgen. Hij schrijft:

Mensen , we zijn met een paar hondert kandidaten en symphatisanten . Als iedereen hier serieus én tijdig werk van maakt gaan we zeker 1 zetel extra halen . Die ene zetel kan straks het verschil maken !

Bekijk de mail bij RTL Nieuws.

Geconfronteerd met zijn actie zegt hij zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens de Kiesraad handelde hij in strijd met de Kieswet: “De kiezer moet als hij zelf niet kan stemmen het initiatief nemen om iemand anders te machtigen. Het initiatief ligt bij de kiezer en niet bij anderen, zoals bijvoorbeeld politieke partijen.”

Op Twitter meldt GroenLinks-lijsttrekker Arno Bonte:

Leefbaar Rotterdam heeft op grote schaal georganiseerd volmachten geronseld. Dat is volstrekt in strijd met de Kieswet. Ik ben in het bezit van de informatie waaruit de ronselpraktijken van Leefbaar blijken. Die heb ik aan de Commissie Geloofsbrieven gestuurd.

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst twittert:

Leefbaar Rotterdam heeft schaamteloos volmachten geronseld. Anp vraagt net reactie. Schijnheilig en meten met 2 maten

Update 20:50 Het Openbaar Ministerie start een ‘oriënterend onderzoek’ naar de ronselpraktijken van Leefbaar Rotterdam, meldt de Volkskrant.

Update 22:09 Rechtse media als Elsevier haasten zich te melden dat de PvdA een ‘volmachtcoördinator’ heeft. Dat mag volgens de wet zo lang het initiatief tot het afgeven van de volmacht maar uitgaat van de kiezer zelf. In het geval van Leefbaar Rotterdam gaat het om het overhalen de volmacht af te geven. Dat is verboden. Buijt schrijft in zijn instructiemail:

Als ze zelf geen zin hebben om te gaan stemmen maar wel sympathie voor jou of Leefbaar hebben probeer ze dan te bewegen tot het afgeven van een volmacht.

AD: Leefbaar zette aan tot werven volmachten, PvdA furieus

Video: Buijt dinsdag 9 maart bij Pauw & Witteman over zijn ‘controle’ van de verkiezingen. Een dag later werden zijn ronselpraktijken bekend.

Update donderdag 15.00: Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) gaat onderzoeken of zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week woensdag onregelmatigheden hebben voorgedaan. Dat kondigde zij vanmorgen aan op BNR Nieuwsradio. (NRC Handelsblad)

Geef een reactie

Laatste reacties (153)