22

OM steeds vaker gedwongen geweld van de politie te vervolgen

Weergave van de politie in een proces-verbaal nogal eens selectief 

Het gerechtshof in Den Haag beslist steeds vaker dat het Openbaar Ministerie (OM) agenten moet vervolgen wegens een ontoelaatbare toepassing van politiegeweld.

Dat zegt de Haagse raadsheer Joep Verburg in een interview met de NRC. Verburg was de laatste jaren lid van de beklagkamer, die procedures behandelt waarin belanghebbenden alsnog vervolging kunnen vragen. Het aantal klachten over een beslissing van het OM om een geweldsincident van de politie niet te vervolgen neemt toe en die klachten worden ook steeds vaker gegrond verklaard. Verburg:

Dat komt vooral doordat we in toenemende mate beschikken over met smartphones of straatcamera’s opgenomen beelden van een incident. Die beelden geven aan dat de weergave van de politie in een proces-verbaal nogal eens selectief is.

Verburg ziet een aantal oorzaken voor het toenemen van het aantal klachten. Mensen leggen zich minder makkelijk neer bij een beslissing van het OM, omdat “het gezag van het OM minder is”. Dat komt onder meer doordat een gebrek aan capaciteit bij het OM maakt dat zaken vaak niet goed worden uitgezocht. Te snel wordt besloten om niet te vervolgen en dat besluit wordt vaak ook niet goed toegelicht, aldus Verburg.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)