7

OM Suriname eist 20 jaar tegen president Bouterse

Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft woensdagmiddag 20 jaar cel geëist tegen president Desi Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden. Dat heeft de aanklager Roy Elgin woensdagmiddag bekend gemaakt. Elgin wees de toenmalige legerleider (en huidig president van Suriname) aan als hoofdverantwoordelijke voor de dood van vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse. Dat gebeurde op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van de militaire machthebbers.

Bouterse was daar destijds bij aanwezig, aldus de aanklager. Hij verwees onder meer naar de verklaringen van de inmiddels overleden Fred Derby, die als vakbondsleider de enige overlevende was van de moorden. Bouterse zelf heeft altijd ontkend destijds in het fort aanwezig te zijn geweest. Volgens Elgin is er geen bewijs dat Bouterse heeft geschoten. Bouterse wordt door beschouwd als medepleger.
Daarnaast vindt Elgin moord met voorbedachte raad bewezen; de Decembermoorden waren volgens hem “goed voorbereid” en er was een draaiboek. De inmiddels overleden sergeant Paul Bhagwandas werd door de aanklager aangewezen als de uitvoerder. “Hij was de beul, de baas”, zei Elgin.

De nu 71-jarige Bouterse was toen legerleider, maar intussen president van het land. Hij heeft voortdurend geprobeerd het proces tegen hemzelf en 24 andere verdachten te doen stoppen. Nabestaande hebben al bijna tien jaar gewacht op gerechtigheid. In 2012 kwam het proces stil te liggen vanwege een amnestiewet die het parlement had aangekomen. In 2016 werd die wet door de krijgsraad verworpen. En een jaar geleden probeerde Bouterse het OM te dwingen om stoppen in het belang van staatsveiligheid. Het wachten werd beloond. De nabestaanden zijn tevreden met de eis van het OM. Ze waren verrast door het uitgebreide requisitoir van de openbaar aanklager. Volgens Bram Behr, broer van een van de slachtoffers, maakt de eis duidelijk dat “de rechtstaat van Suriname goed functioneert”.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter uitspraak doet in de zaak.

Bron: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (7)