143

OM: Thom Karremans niet vervolgd

Openbaar Ministerie: Karremans, Franken en Oosterveen zijn niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken geweest bij genocide 

Thom Karremans, de oud-Dutchbat-commandant, en twee andere leidinggevenden, worden niet vervolgd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en genocide in Srebrenica. Dat meldt het NOS.

Het Openbaar Ministerie concludeert op basis van “intensief en nauwgezet feitenonderzoek” dat Karremans, Franken en Oosterveen “niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken zijn geweest bij de door het Bosnisch-Servische leger gepleegde misdaden”.

Nabestaanden van drie omgekomen moslimmannen deden aangifte gedaan tegen Karremans, Franken en Oosterveen. Zij menen dat de leidinggevenden in juli 1995 welbewust de mannen hebben uitgeleverd aan de troepen van de Bosnisch-servische generaal Ratko Mladic.

In 2011 bepaalde het gerechtshof in Den Haag in een hoger beroep dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van de drie moslimmannen, een elektricien van het bataljon, de vader en de broer van een tolk die voor Dutchbat werkte. De drie mannen werden door de Nederlanders van de compound in Potocari gezet, terwijl op dat moment al duidelijk was dat zij daardoor gevaar liepen. Volgens de nabestaanden zijn de leidinggevenden van de Dutchbat daardoor medeplichtig aan genocide, aldus de aangifte.

De nabestaanden kunnen nu nog proberen via een Artikel 12-procedure proberen om vervolging alsnog af te dwingen.

NOS: Karremans niet vervolgd

Geef een reactie

Laatste reacties (143)