Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OM twijfelt over vervolging Zorreguieta

  •  
27-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorreguieta300_01.jpg
Openbaar Ministerie twijfelt over 'toepasselijk recht en feitelijke haalbaarheid'... Advocaten moeten met meer bewijs komen
Het Openbaar Ministerie twijfelt over het vervolgen van de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, vanwege het laten verdwijnen van mensen tijdens de Videla-dictatuur in Argentinië. Dat schrijft NRC Handelsblad. Het OM zou twijfels hebben omdat justitie nog ‘verschillende vragen’ heeft over ‘het toepasselijk recht en de feitelijke haarlbaarheid van een eventueel strafrechtelijk onderzoek’.
De officier van justitie heeft de advocaten, die aangifte deden tegen Zorreguieta, gevraagd het bewijs dat hij persoonlijk betrokken is geweest bij of op de hoogte is geweest van concrete verdwijningen te versterken.
Volgens de advocaten, Liesbeth Zegveld en Góran Sluiter, menen echter dat het OM verplicht is over te gaan tot een onderzoek, onder meer op grond van het Verdrag ter bescherming tegen gedwongen verwijningen.
Alejandra Slutzky, één van de drie ondertekenaars van de aangifte, verklaar in NRC:
Wij vragen justitie om een onderzoek naar Zorreguieta en nu vraagt justitie ons om in concrete zaken bewijsmateriaal aan te leveren. Dat lijkt mij toch meer het werk dat zij zouden moeten verrichten.
Tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983) zijn zo’n 30.000 mensen vermoord. Duizenden zijn gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.