Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OM: Varkensbloed en kruizen op moskeeterrein geen discriminatie

  •  
20-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
25762846043_91d41f94b2_b
Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen reden om de Pegida-aanhangers te vervolgen die in november vorig jaar in Enschede kruizen op de bouwgrond van een moskee plaatsten en varkensbloed over het terrein uitgoten. Volgens de openbaar aanklager is er geen sprake van discriminatie.
Beide acties waren volgens het OM niet gericht tegen moslims als groep, maar tegen de islam als religie. Om die reden kunnen de islamofobe uitingen dan ook niet worden aangemerkt als groepsbelediging of discriminatie. In de uitspraak valt te lezen :
"Het OM constateert dat de uitlatingen tijdens de actie waren gericht tegen de bouw van de moskee en tegen de islam als geloof. Het voert te ver om te concluderen dat deze uitspraken ook tegen moslims als groep waren gericht. Op deze grond is het OM van mening dat deze uitlatingen niet strafbaar zijn."
Pegida-voorman Edwin Wagensveld kreeg dinsdag wel een boete wegens het opnieuw niet aanmelden van een demonstratie bij de gemeente Enschede. Hij moet daarvoor 750 euro betalen.
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.