Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

OM vervolgt Jean-Marie le Pen voor antisemitisme

  •  
12-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
FRANCE-POLITICS-PARTIES-FAR-RIGHT

© 2017-01-21 17:30:21 Jean-Marie Le Pen, founder of France's far-right National Front (FN), gestures as he speaks on January 21, 2017 during a meeting at Palavas-Les-Flots, southern France. / A

De 88-jarige oprichter van de extreemrechtse Franse partij, Front National (FN), wordt vervolgd voor haatzaaien na antisemitische uitspraken. De uitspraken deed hij al in 2014, maar hij wordt nu pas vervolgt. Zo zei hij in een filmpje dat op de website van de partij werd gepubliceerd over de Frans-Joodse zanger Patrick Bruel: ‘De volgende keer bouwen we wel weer een oven.’ Als gevolg hiervan moest Marine, de huidige leider van de partij, haar vader publiekelijk afvallen. Al was het haar eigen partij die de video in omloop bracht.
Jean-Marie dacht vanwege zijn zetel in het Europees Parlement onschendbaar te zijn, maar die onschendbaarheid is geen vrijbrief voor smaad en het aanzetten tot haat, zo blijkt nu. Vorig jaar maakte het parlement dan ook de weg vrij voor strafrechtelijke vervolging, door zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Jean-Marie zegt met zijn woordkeuze helemaal geen vergelijking te hebben willen maken met de genocide van Joden die in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Wie dat denkt is dom, aldus Jean-Marie:
"Het woord dat ik gebruikte, ‘oven’, had duidelijk geen antisemitische connotatie, behalve voor politieke vijanden en dwazen. Als er mensen zijn in mijn kamp die het op die manier interpreteren, dan doen ze dat omdat ze dwazen zijn."

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.