4

OM vervolgt studenten vanwege vernielen regenboogzebrapad en Hitlergroet

De vijf Leidse studenten die vorig jaar een regenboogzebrapad besmeurden en daarbij de Hitlergroet uitbrachten, moeten voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie heeft bekend gemaakt de jongens te willen vervolgen voor vernieling en discriminatie.

Het zebrapad dat ze probeerden te vernielen was het zogeheten ‘gaybrapad’, aangelegd in het kader van de Coming Out Dag van 2015. Niet alleen besmeurden de jongens het teken voor homoseksuele acceptatie met rode verf, ook bracht een van de jongens met een kaal hoofd daarna een Hitlergroet uit. Volgens het OM had de jongen, die zijn shirt uittrok, ook een hakenkruis op zijn borst getekend. Het voorval werd vastgelegd op film door een barman van een kroeg in de buurt.

De barman vertelt Omroep West:

Het was best wel shocking. Ik zag midden in de nacht ineens jongens met bezems en verf in de weer bij het gaybrapad voor het café. Eerst dacht ik nog dat het een studentengrapje was, maar toen trok één van de jongens zijn kleren uit en gaf in zijn blote bast de Hitlergroet.

De jongens bleken inderdaad studenten te zijn, die zeiden de rechtsextremistische vernieling van het regenboogzebrapad aangericht te hebben als ‘grap’. In het kader van hun ontgroening voor studentenvereniging Quintus was aan de studenten de opdracht gegeven een stunt uit te halen waarmee ze in het nieuws zouden komen. Het OM kan niet om de vernieling en de Hitlergroet lachen, ze hebben besloten de studenten te vervolgen.

De zittingsdatum is nog niet bekend.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)