Laatste update 26 november 2017, 21:34
47

OM vervolgt voorstander Zwarte Piet vanwege groepsbelediging

Een 31-jarige man uit Lelystad moet maandag voor de rechter verschijnen en zich verantwoorden wegens groepsbelediging. De voorstander van Zwarte Piet plaatste in 2015 onder een selfie van betogers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zeer grove en beledigende teksten. “Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze niet meer klagen”, schreef hij onder meer. Maar ook: “Dat luie zweet eruit”, gevolgd door “een beledigende term”.

De reacties van de 31-jarige man staan niet op zichzelf. Advocaat Willem Jebbink van de actiegroep zegt dat er in totaal 19.000 reacties zijn geplaatst, waarvan velen discriminerend, bedreigend of haatzaaiend. KOZP deed tegen vijftig reageerders aangifte, acht van hen worden nu vervolgd. Jebbink:

Het was buitengewoon onplezierig werk. Ik werd onpasselijk van wat ik las. We snappen dat je het OM niet met honderden teksten kunt opzadelen, dus hebben we er vijftig geselecteerd die heel duidelijk over een grens gaan. We zijn blij dat er nu daadwerkelijk iemand voor de rechter verschijnt. Het OM laat zien waar de grenzen liggen.

Het OM:

We zijn niet pro of contra Zwarte Piet. Maar de maatschappelijke discussie moet zich afspelen binnen de grenzen van wat aanvaardbaar is. We treden op tegen discriminatie.
cc-foto: Michell Zappa

Geef een reactie

Laatste reacties (47)