2

OM: VUmc schond medisch geheim

Justitie verdenkt Eyeworks van het stiekem filmen van patiƫnten op de eerste hulp in het Amsterdamse ziekenhuis

Het VU Medisch centrum en Eyeworks worden verdacht van het schenden van het medisch geheim. Het OM verdenkt Eyeworks daarnaast van het heimelijk maken van opnamen, zo meldt de NOS.

Update 7.06 21:40:

De Tweede Kamer heeft donderdag schande gesproken van het VU medisch centrum en televisieproducent Eyeworks. Zo noemde het CDA het ‘schandelijk en moreel verwerpelijk’. VVD-Kamerlis Karins Straus zei dat het VUmc er ‘een potje van heeft gemaakt’, maar de VVD is niet principieel en altijd tegen filmen op de spoedeisende hulp, zoals de SP heeft voorgesteld. De VVD vindt dat het wel mogelijk moet zijn, mits er vooraf toestemming is gevraagd aan de patiënt en de arts. Ook moet de arts het recht hebben om de televisieploeg weg te sturen.

Nu.nl schrijft verder:

Minister Edith Schppers (Volksgezondheid) zei dat het programma ”echt hartstikke verboden” is. Schippers vindt dat het beeldmateriaal dat gemaakt is door Eyeworks vernietigd moet worden, maar ze kan dat niet afdwingen. Het Openbaar Ministerie en het College Bescherming Persoonsgegevens kunnen dat wel.

Of dat is gebeurd, weet ze niet. Het onderzoek dat het Openbaar Ministerie is begonnen kan ertoe leiden dat ook natuurlijke personen gehoord worden en betrokken worden bij het strafrechtelijk onderzoek, zei Schippers.

Eerder:

De NOS meldt:

Het Amsterdamse ziekenhuis stond toe dat producent Eyeworks voor RTL opnamen maakte van patiënten op de spoedeisende hulp. De serie leidde tot veel kritiek; na één aflevering staakte RTL de serie. Acht mensen deden aangifte omdat ze zonder toestemming zijn gefilmd. Het VUmc en Eyeworks zijn als bedrijf verdacht;het is nog onzeker of er ook personen worden vervolgd. Wel worden medewerkers als getuige gehoord.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)