Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'OM was te snel met noodweer Deurne'

  •  
20-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Buruma300.jpg
Raadsheer Ybo Buruma in Buitenhof: Snelle reactie was goed, inhoud minder 
Raadsheer Ybo Buruma bij de Hoge Raad vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) te snel was toen het stelde dat er bij de dodelijke overval op een juwelier in Deurne waarschijnlijk sprake was van zelfverdediging. De strafrechtgeleerde begreep wel dat het OM snel wilde reageren, omdat de dramatische zaak veel impact had.
Buruma deed zijn uitspraken zondag in het televisieprogramma Buitenhof (vanaf 17:25). Bij de overval eind maart werden twee overvallers doodgeschoten, vermoedelijk door de juweliersvrouw. Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen zei een dag na de overval dat er sprake leek van zelfverdediging. Buruma vindt die opmerkingen over noodweer “een beetje snel en eigenlijk niet zo gelukkig”. Hij prijst het OM wel omdat het snel met informatie naar buiten kwam, omdat in deze internettijd de nieuwsvoorziening snel gaat en de roep om commentaar groot is. Buruma vond het ook goed dat de verdachten niet meteen in voorlopige hechtenis werden gezet, wat normaal wel gebeurt in zulke ernstige zaken.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.