Laatste update 11 januari 2018, 13:24
35

OM wil dat Hilversumse en haar racistische belagers het ‘uitpraten’

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de zaak tussen eigenaresse Gilly Emanuels van Surinaams restaurant en ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum, en de mannen die haar aanvielen en racistisch uitscholden liever niet voor de rechter brengen. Dat meldt De Gooi- en Eemlander. In plaats daarvan wil het OM dat beide partijen met elkaar om de tafel gaan en het uitpraten.

Op videobeelden van vorig jaar oktober is te zien hoe Emmanuels de mannen op afstand probeert te houden door met een bezem naar hen uit te halen. Ondertussen roepen de mannen haar benamingen toe als ‘kankernegerin’, ‘kankerzwarte’ en ‘kankeraap, ga lekker je boom in’. Ook is op de beelden te zien hoe een van de mannen Emmanuels fysiek te lijf gaat. Na het gebeuren deed Emmanuels aangifte tegen de mannen, die op hun beurt aangifte deden tegen Emmanuels zelf omdat zij hen met de bezem zou hebben aangevallen.

De behandelend officier van justitie vindt nu dat Emmanuels en haar belagers er met behulp van een mediator samen uit moeten komen. Hoewel Emmanuels eerder al zei dat het gedrag van de mannen structureel is, iets wat ook buurtbewoners bevestigden, lijkt het OM te geloven dat er meer aan de hand is dan alleen discriminatie:

Wat, kan ik niet zeggen, voor het geval het toch uitloopt op een rechtszaak. Voor ons is duidelijk dat beide partijen een aandeel hebben en dat beide partijen water bij de wijn zouden moeten doen. Daar is iedereen in dit geval bij gebaat. Het is in onze ogen de moeite waard dit structureel op te lossen, buiten de rechtszaal. Bij een caféruzie waarbij beide partijen elkaar met een dronken kop op het hoofd slaan kan dat ook beter zijn.

Emmanuels is ondertussen totaal niet gediend van het voorstel van het OM. Eerder al liet de Hilversumse weten de stad te willen verlaten, vanwege het lastigvallen, maar ook omdat het rechercheonderzoek maanden na de aangifte nog altijd niet was afgerond. Dat het OM nu voorstelt om met de mannen te gaan praten is voor haar onbegrijpelijk. Op Facebook schrijft ze:

Boosheid, frustratie en teleurstelling is wat ik op dit moment voel. Je mag blijkbaar anderen pesten, terroriseren, kleineren, discrimineren, haat zaaien. Als de ander voor zichzelf opkomt: dader wordt slachtoffer en slachtoffer wordt dader. Hoezo victim blaming!

Geef een reactie

Laatste reacties (35)