Laatste update 14:12
121

OM ziet af van vervolging agent die Mitchel Winters doodschoot

De agent die op 30 mei in het Schiedamse Beatrixpark de 21-jarige Mitchel Winters doodschoot, zal daarvoor niet vervolgd worden. Dat heeft het OM besloten. Volgens de officier van justitie die het onderzoek naar het incident leidde heeft de politieman in kwestie geen oneigenlijk gebruik gemaakt van zijn vuurwapen:

Gelet op alle feiten en omstandigheden is de inschatting van dreigend gevaar door de agent reëel geweest en kon hij handelen zoals hij gedaan heeft. De beslissing van de officier is woensdag aan de agent en de nabestaanden van de jongeman bekendgemaakt. Het al eerder door het OM bekendgemaakte vermoeden dat de jongeman bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht, is door het verdere onderzoek bevestigd.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Rijksrecherche, concludeerde dat het fatale incident plaatsvond nadat hij zelf 112 belde en zijn eigen uiterlijk als signalement opgaf. Zijn stem werd herkend door een familielid en de telefoon waarmee de melding werd gedaan werd bij zijn lichaam aangetroffen:

De politieman heeft verklaard dat de jongeman die hij wilde aanhouden, eerst zijn handen niet wilde laten zien en uiteindelijk met een zwart voorwerp, gericht als een vuurwapen, naar hem toeliep. Daarop schoot de politieman. Een vuurwapen werd weliswaar niet gevonden, maar de politieman kon volgens de officier in redelijkheid denken dat hij werd aangevallen met een vuurwapen en dat zijn leven in gevaar was. Juridisch gezien komt de agent dan ook een beroep op putatief noodweer toe.

Geef een reactie

Laatste reacties (121)