75

Ombudsman: Centrum Amsterdam ’s nachts wetteloze ‘urban jungle’

Een ‘urban jungle’ waar wetteloosheid heerst, ‘crimineel geld leidend is, en het gezag niet langer aanwezig’. Dat is het vernietigende oordeel van de Amsterdamse Ombudsman over het centrum van de hoofdstad in de nachtelijke uren: ‘De bezem moet erdoor.’

Ombudsman Arre Zuurmond trok voor zijn onderzoek tijdelijk in een woning aan de rand van het prostitutiegebied op de Wallen. Hij concludeerde dat er ’s avonds en ook ’s nachts simpelweg te veel mensen op straat zijn. ‘Mocht de politie al achter een crimineel aan willen, ze komt gewoonweg niet door de massa heen,’ aldus Zuurmond.

Maar ook andere delen van het centrum kampen met problemen. Behalve de drukte zijn er volgens de Ombudsman veel illegale taxi’s en bootjes. Ook beschrijft hij hoe hij een keer iemand in een dure kledingwinkel enkele duizenden euro’s contant zag afrekenen met geld uit een rolletje met 50 eurobiljetten.

Volgens Zuurmond moet het stadsbestuur ‘de bezem door’ het centrum halen, gebied voor gebied, te beginnen bij de populaire uitgaanslocatie het Leidseplein. Zowel gemeente, als justitie en politie laten tegenover Trouw weten zich te herkennen in het geschetste beeld. De kersverse Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bracht vrijdagnacht een bezoek aan uitgaansgebieden om daar te gaan praten met politieagenten en ondernemers, maar ook met bewoners en uitgaanspubliek. Volgens Halsema zijn de problemen ‘hardnekkig’ en staat de aanpak ervan hoop op haar agenda.

cc-foto: Alf Altendorf

Geef een reactie

Laatste reacties (75)