84

Ombudsman: Kabinet breekt rechtspraak af

Alex Brenninkmeijer: Rutte handelt uit wrok tegen onafhankelijke rechter

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer is allerminst positief over het kabinet. In een interview met NRC Weekend vraagt hij zich af of er nog wat overblijft van de rechtspraak in Nederland. “Een verrassend rechterlijk oordeel wordt tegenwoordig gewaardeerd als een misser of een dwaling”, zegt hij in NRC.

De Ombudsman vindt dat het kabinet handelt uit wrok tegen de onafhankelijke rechter. Het kabinet duwt volgens hem wetten door op basis van een meerderheid van één zetel. Dat vindt hij cynisch. De rol van onafhankelijke adviseurs zoals de Rekenkamer, de SER, de WRR, en ook de Ombudsman, is op zijn retour, zegt hij. “Dat vind ik zorgwekkend.”

Bovendien vindt hij de wetten die Rutte voorstelt symbolisch. Ze hebben volgens Brenninkmeijer geen verbinding ‘met wat er in werkelijkheid gebeurt’. Inhoudelijke discussies, op basis van adviezen, spelen nauwelijks meer een rol.

Het is voor het eerst dat de minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, niet reageerde op zijn jaarverslag. Dat noemt hij ‘geen goed teken’.

In een democratie moet je toch steeds uitgaan van een redelijke discussie die tot een redelijke uitkomst leidt? Dit is een erosie van moraliteit.

NRC: Nationale Ombudsman: Kabinet is bezig met afschaffen rechtspraak

cc-foto: Sebastiaan ter Burg
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (84)