22

Ombudsman onderzoekt lakse houding bij zorg asielzoekers

Artsen trokken aan de bel over verwaarlozing van asielzoekers bij het tentenkamp in Ter Apel

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat de medische zorg voor asielzoekers onderzoeken. Aanleiding is het incident bij het tentenkamp in Ter Apel. Artsen trokken aan de bel nadat zij werden geconfronteerd met zieke uitgeprocedeerde asielzoekers die nergens behandeld konden worden.

De asielzoekers in Ter Apel werden uiteindelijk vrijwillig en op eigen kosten van de artsen geholpen. Naderhand dienden zij een klacht in bij Brenninkmeijer. De ombudsman gaat nu na of de Nederlanders overheid goede medische zorg voor asielzoekers waarborgt.

Bij Brenninkmeijer zijn de knelpunten in de zorg voor asielzoekers al langer bekend. De regelingen voor uitgeprocedeerde asielzoekers lopen vaak spaak. Ze hebben geen toegang tot huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen.
Nog voor deze zomer hoopt Brenninkmeijer het onderzoek af te ronden.

Daarbij kijkt hij ook naar de fysieke afstand tot de zorg, toegang tot psychische zorg en de continuiteit van overdracht bij overplaatsing en voorgenomen uitzetting.

NRC: Nationale ombudsman onderzoekt medische zorg asielzoekers

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)